Belinda Jakobsen: Vær ærlig med deg selv, om hvem DU ønsker å være!

Belinda Jakobsen: Vær ærlig med deg selv, om hvem DU ønsker å være!

I slutten av 2021 ble Norges første og største planteinfluenser og podkaster Belinda Jakobsen fast bestemt på å ta et hvitt år. Nå, 6 måneder senere, deler hun sine erfaringer, tips og opp- og nedturer.

Press til å prestere
Som en del av hverdagen har vi ulike roller vi trer inn i, som igjen kommer med egne forventninger og krav. Du føler kanskje du må være en omtenksom kjæreste, god venninne og dyktig kollega. I tillegg skal du ta vare på deg selv og opprettholde en sunn livsstil. Det kan være både krevende og utmattende å sjonglere alle kravene og å føle på at man skal prestere på alle livets områder. Belinda forteller ærlig om hvordan hverdagen ble mer og mer preget av høye skuldre som følge av prestasjonsjaget.

«Det var jo ingen andre enn meg selv som satt alt det enorme presset på meg. Det var jeg selv som bygde opp alle forventningene om hvordan jeg måtte prestere og være» sier Belinda mens hun legger hånden på hjertet.

Alkohol som avlastningsstrategi
Under en filmkveld skulle Belinda finne frem potetgullet, da hun plutselig fikk øye på en whiskyflaske som hadde stått i skapet i flere år.

«Jeg tok meg litt whisky bare for å smake. Plutselig kjente jeg at alt stresset forsvant, og i det øyeblikket kjente jeg meg mye mer rolig. Etter hvert begynte jeg å ta meg noen glass med vin etter at ungene hadde lagt seg. Alkoholen roer deg jo ned i det øyeblikket, og man tenker ikke på de dårlige konsekvensene som kommer i ettertid» deler Belinda åpenhjertig.

Hvem er jeg uten alkoholen?
Det ene vinglasset på kveldstid ble etter hvert til fem, og i en periode var det nesten litt kult å våkne fyllesyk på en onsdag. Etter hvert begynte følelsen å bli erstattet med skam – det føltes ikke lenger noe godt å våkne med gårsdagens sminke, å ikke huske når man la seg eller hva som skjedde kvelden før. Etter et julebord i 2021 kjente Belinda at hun hadde hadde fått nok, og nysgjerrigheten rundt en alkoholfri livsstil som lenge hadde blusset i tankene ble for første gang et tydelig standpunkt og en realitet. Hun hadde lenge spurt seg selv om hvem hun ville vært på fest, i sosiale sammenhenger og i vennegjengen uten alkohol – Nå var hun klar til å finne det ut!

«Jeg begynte å bli ivrig etter å finne ut hvem jeg er i kropp, hud og tanker uten alkoholen. Det var et stort ønske om å fjerne den store alkohol-paraplyen som rommer alt fra skam og dårlig søvn til uren hud og fyllesyke»

Belinda Jakobsen: Vær ærlig med deg selv, om hvem DU ønsker å være!

Opplevelsen de første seks månedene har for det meste vært positiv, men hun forteller at det var vanskelig i begynnelsen. Drikkepresset var spesielt vanskelig å stå imot når hun selv ikke var 100% stødig i sitt eget valg.

«Jeg fikk mye kommentarer som «Hva skjer da, Belinda, om du tar ett glass?» Det var ganske ukomfortabelt spesielt når det kom fra dine nærmeste. Alle vil jo at valgene man tar skal bli akseptert av de man har rundt seg, fordi det er så viktig for oss å bli oppfattet godt av familie og nære venner»

Fra det sekundet hun sto støtt i valget fikk hun umiddelbart mer respekt fra de rundt henne, og flere turte å anerkjenne at de selv trenger å vurdere sitt eget alkoholinntak.

«Det er jo veldig sjeldent man hører folk si at de oppriktig mener at alkoholkonsum er noe godt for dem. De aller fleste har vært inne på tanken at de burde redusere alkoholforbruket eller kutte det ut, men det er kanskje et skummelt valg å ta» forklarer Belinda.

Hvor farlig er egentlig ditt alkoholforbruk? Test deg selv og dine drikkevaner med Drikkestatus fra Av-og-til.

Forestill deg den beste versjonen av deg selv
For Belinda har det vært viktig med ærlighet rundt hvem hun ønsker å være, og det å være god mot seg selv. Etter å ha dykket ned i disse spørsmålene ble det tydelig at alkoholen var noe hun måtte ta tak i.

«Jeg pleide å se for meg hvem alkoholfrie Belinda er, og hva hun ville gjort. Jeg så for meg hvordan hun ville oppføre seg i sosiale sammenhenger og hva hun ville funnet på, på søndagene. Jeg kjente jeg oppriktig gledet meg og virkelig ønsket å være henne. Det trigget nysgjerrigheten i meg, og gjorde meg sterkere i mitt valg» sier Belinda avslutningsvis før hun engasjert legger til.

«Si til alle de som leser – Hvis du går med en liten følelse om at du har lyst til å kutte alkoholen, GJØR DET! Bare GJØR DET! Prøv det ut for en liten periode, jeg lover at du vil føle deg helt fantastisk» avslutter Belinda med et stort smil.

Belindas tips til deg som vil kutte ut eller kutte ned på alkoholen:

Still deg selv spørsmålet «Hvordan vil jeg føle meg om 3 timer eller dagen etter at dette valget er tatt?» Hvis du tenker på hva som er godt for den fremtidige deg, blir det plutselig mye lettere å droppe vinglasset.

Det er viktig at de målsetningene du setter deg er dine egne, og at du er tydelig og ærlig med deg selv om hvorfor du setter de målene du gjør.

Det er lurt å ha et vindu til å være «uskikkelig» eller ikke være for streng med deg selv når du skeier ut. Det er helt normalt, og er egentlig en veldig viktig del av det å ha en balansert livsstil. I tillegg vil det være lettere å holde seg til målet sitt i løpet av uken, hvis man vet at det er lov å skeie litt ut i helgen. 

Relaterte artikler

Drikkeprat Ep5 Iman Meskini

Drikkeprat Ep5 Iman Meskini

Skuespiller, samfunnsdebattant og influenser Iman Meskini har aldri drukket alkohol, men har sett hva det gjør – på godt og vondt – gjennom å henge med andre som har et «vanlig» forhold til alkohol i følge norsk standard.

Les mer
Villbrygg – smaken av norsk natur

Villbrygg – smaken av norsk natur

Om du er bare litt over gjennomsnittet interessert i spennende alkoholfri drikke har du sannsynligvis lagt merke til produktene til Villbrygg. Villbrygg er fermentert og botanisk tonic, laget med ingredienser fra den norske naturen.

Les mer