Fristende alkoholfri drikke til festmåltidet

Fristende alkoholfri drikke til festmåltidet

Hva kan du servere de som ønsker alkoholfritt til festmåltider? Vi har snakket med Ebbe Astrup hos Vinmonopolet og fått noen smakfulle anbefalinger.
Alkoholfri drikke passer til enhver anledning!

Det fins utrolig mye god og smakfull alkoholfri drikke for de som ønsker alkoholfritt. Vinmonopolet har et stort og variert utvalg for enhver anledning og hjelper deg gjerne med å finne ut hva som passer best til det du skal servere. I denne artikkelen skal vi i samråd med Ebbe Astrup, sjef for Vinmonopolet på Lambertseter, dele nyttige tips om alkoholfritt til festmåltidet. 

I tillegg har vi snakket med Villbrygg, som leverer alkoholfri drikke til noen av de beste restaurantene i verden. Vi har også tatt med noen egne tips fra Empress og Leske.

Alle drikkene som omtales i artikkelen kan bestilles via nettet.

Noen hovedregler

– Når du skal velge drikke til maten gjelder det å tenke kombinasjon, sier Ebbe Astrup ved Vinmonoplet på Lambertseter. 

– Dersom maten har et saltpreg passer det bra med noe søtt å drikke. Har maten mye fett vil det passe best med noe syrlig som kan bryte opp fettet. Dette er en veldig god huskeregel, spesielt når man har invitert venner og famille til et festmåltid. – Er du i tvil velger du bobler. Bobler passer til alt og fremhever alle smaker, sier polsjefen på Lambertseter med et lurt glimt i øyet. 

Enkle og nyttige tips
Velkomstdrink og apéritif

Som velkomstdrink eller apéritif kan du servere en alkoholfri surøl med frukt, for eksempel Liefmans Fruitesse on the rocks, som setter i gang smakssansene og gir en artig opplevelse. Du vil få litt sødme, preg av kirsebær og bringebær, krydder og sitrus. Minner om julebrus, men er noe helt annet. 

Andre alternativer til velkomstdrink er Nojito, en alkoholfri Mojito som du får kjøpt ferdig blandet på Vinmonopolet.

Om du ønsker å imponere med noe hjemmelaget anbefaler vi alkoholfri eplegløgg eller sangria. Begge deler bandes i en bolle som det kan serveres fra etterhvert som gjestene kommer. Og ofte kommer de tilbake for påfyll også.

Forretter

Om dere skal ha en forrett passer det gjerne med noe friskt drikke til som vekker smaksløkene. Unngå tunge og komplekse smaker, da det kan bli for dominerende og komme i veien for resten av smakene du har valgt ut til festmåltidet. 

Består forretten av fisk, sjømat, spekemat eller inneholder mye nøtter eller bær, anbefaler vi Skog 03 fra den norske produsenten Villbrygg, hvor alt er basert på norske råvarer som finnes ute i naturen. Skog 03 er brygget på sitrongress, granskudd, ryllik og bjørkeblader, noe som gir drikken en interessant smaksprofil. Det vil gi en spennende start på et måltid og fungerer også som en kickstarter på samtalene rundt bordet.

Andre alternativer til forretter kan være litt bobler, som Nozeco, en fruktig lett og frisk musserende hvitvin med preg av drue, pæredrops og sitrus. Eller en Eplemost med ingefær fra Askim Frukt- og Bærpresseri. Ingefæren vil gjøre at det kiler litt i ganen,  syren i eplemosten vil rense munnen og gjøre den klar for mer spennende smaksopplevelser.

Hovedretter

Hovedretter består som regel av kjøtt, fisk, fugl eller vegetar.

Okse eller viltkjøtt

Om det er biff, koteletter, eller viltkjøtt du skal servere er fellesnevneren mye smak og kanskje en del fett.

Derfor er vår hovedanbefaling en litt syrlig eplemost som Ringi Summerred Gårdspresset Eple, som er saftig, livlig og fersk med preg av sødmefullt eple, urt og krydder. Tilsett gjerne litt tranebærjuice for en fyldigere smak og spennende farge i glasset.

Om du ønsker å gå for en alkoholfri vin kan du faktisk velge mellom både rød og hvit, begge deler kan passe godt til kjøttfulle retter.

Velger du hvitvin anbefaler vi Miguel Torres Natureo Free Muscat.Dette er en ung, fruktig og aromatisk vin med litt sødme, som har preg av sitrus, steinfrukt, litt krydder og urter. Vinen er ikke for søt og naturlig syret, som gjør at den passer bra her.

Går du for rødvin er vår anbefaling å prøve en Torres Sangre de Toro red, en saftig og dropsaktig vin med preg av mørke og røde bær, litt syltet frukt og urter. Denne vinen er mer søt i smaken og har ikke så mye syre i seg, så den vil ikke bryte opp fettet på samme måte som de andre anbefalingene her. Men den kan være et godt alternativ for de som er vant  med rødvin til maten.

Dersom du vil prøve noe helt nytt anbefaler vi Hagen 02 fra Villbrygg. Denne er laget av «ugresset» tunbalderbrå, tagetesblomster, bjørkeblader og fruktkjøtt fra siderproduksjon. Både bærekraftig og rik på smak! Hagen 02 kan minne om en lett perlende hvitvin med eplepreg eller en tørr sider.

Svinekjøtt og grillmat

Svinekjøtt og grillmat inneholder ofte mye salt. Derfor er vår hovedanbefaling Edel Eplemost med solbær, som både gir syre til å bryte opp fettet og sødme til å avrunde saltet. Edel Eplemost med solbær er fokusert med preg av eple, røde bær og grønne urter, og har en fin fasthet.

Eplemost med ingefær fra Askim Frukt- og bærpresseri vil også gjøre seg godt til f.eks koteletter eller annet kjøtt med både fett og salt. Ingefæren setter en liten spiss på drikken som passer veldig bra til fettet i kjøttet. Med god sødme i bunn smører den ganen godt og demper saltet i kjøttet.

Fisk og skalldyr

Vår hovedanbefaling er Jacob´s creek Unvined Riesling, en ung og saftig hvitvin med preg av sitrus, blomst og tropisk frukt. Denne passer like godt til reker og blåskjell, som grillet torsk.

Ellers kan det være godt med en Miguel Torres Natureo Free Muscat, som er en ung, fruktig og aromatisk hvitvin med litt sødme. Den har preg av sitrus, steinfrukt, litt krydder og urter. Vinen er ikke for søt og naturlig syret, noe som gjør at den passer bra her.

Om du ønsker bobler i glasset passer en Nozeco svært godt, da den er veldig frisk og har noe sødme i seg. Den er fruktig lett og frisk med preg av drue, litt pæredrops og sitrus. 

Om du ønsker et litt tørrere alternativ anbefaler vi Oddbird Richard juhlin Blanc de Blancs, som er ung og frisk med preg av pære og litt plomme. Denne er også veldig frisk og fin, med litt mindre sødme og mer fylde.

Til slutt anbefaler vi Skog 03 fra Villbrygg. Denne drikken tar sansene dine rett til skogen da den er laget av granskudd, sitrongress fra Norge, ryllik og bjørkeblader. De rene skogsmakene komplimenterer maten godt og byr på en annerledes smaksopplevelse.

Kylling og kalkun

Til kalkun anbefaler vi en Moonbrew Iridescent fra den norske Kombucha-produsenten Empress. Kombucha er fermentert te og har en naturlig syrlighet i seg. Dette gjør at den kan passe godt til kalkunen som ofte har litt søtt tilbehør, samtidig som spennende smaker av nektarin og aprikos spiller godt på lag med kalkunens øvrige smaker.

Et annet alternativ kan være Torres Sangre De Toro Red, som er leskende, litt tørr og noe søt, med preg av mørke og røde bær, litt syltet frukt og urter.

Også her anbefaler vi Hagen 02 fra Villbrygg. Denne er laget av «ugresset» tunbalderbrå, tagetesblomster, bjørkeblader og fruktkjøtt fra siderproduksjon. Både bærekraftig og rik på smak! Hagen 02 kan minne om en lett perlende hvitvin med eplepreg eller en tørr sider.

Dessert

Til dessert kan det være godt med mye forskjellig, avhengig av hva desserten inneholder. Et godt tips kan være Dessert De Luxe, en alkoholfri dessertvin som er saftig, fyldig, nyansert og frisk.  Den har preg av søte epler, marmelade, litt multer og krydder. Dessert De Luxe passer til både kaker, frukt og ost.

Et litt mer spennende valg kan være Løft fra Villbrygg som er laget av kaffe og nype. Passer veldig godt til alle typer dessert.

Velbekomme!

Relaterte artikler

JallaJalla

JallaJalla

En sironbrus med mye smak og kullsyre! Brusen fremstår som en mellomting mellom energidrikk og bruspulverbrus. JallaJalla og andre produkter fra O.Mathisen fås kjøpt på

Les mer