For meg eksisterer det ingen god grunn for å drikke alkohol

For meg eksisterer det ingen god grunn for å drikke alkohol

Fashioninfluenser Amina Louragli har aldri drukket alkohol, først og fremst av religiøse grunner. Samtidig mener Amina at det for henne ikke eksisterer noen grunn til å drikke, da de negative konsekvensene helt klart overskygger de positive.

Som muslim bør man kunne stå for valgene man tar, noe som ikke er forenelig med å drikke alkohol, da det fører til svekket dømmekraft, økt impulsivitet og villighet til å ta større risiko.

«Det er ingen grunn for meg å drikke. Jeg vet om alle de negative sidene ved alkohol. Jeg vet det er helseskadelig, så hvorfor skal jeg gidde da? Jeg vil leve livet mitt så godt jeg kan, og være den beste versjonen av meg selv. Jeg vil ikke ta valg som jeg ikke kan stå inne for» sier Amina med en tydelig stemme.

For henne er det viktig å være ærlig med seg selv, på både godt og vondt. Da går det imot sin hensikt å bruke alkohol som en «quick fix» for å unngå det hun kjenner på og står i.

«Jeg klarer absolutt å ha det gøy uten alkohol og jeg trenger ikke å drikke meg til falskt mot for å ta en vanskelig samtale eller gjøre noe jeg gruer meg til. Jeg vil heller våge å være meg selv, vite hvor jeg begynner og slutter, med mine gode og dårlige sider, og ha aksept for det» smiler hun varmt.


Alkoholens sosiale effekt

Den norske kulturen er generelt ansett å være inkluderende, tolerant og forståelsesfull når det kommer til andre sine valg og livsstil. Derimot virker ikke dette å gjelde alkohol.

Alkohol er en integrert del av den norske kulturen – det snakkes om lønningspils, vinkvelder, champagnefrokost og akevitt til julematen. Når venninnegjengen samles eller om det er sommerfest med jobben spiller ofte alkohol en sentral rolle. Alkoholinntak har blitt en stor del av sosialiseringen i arbeidslivet og begrunnes ofte med å være inkluderende og et sosialt lim. Ønsker man derimot av en eller annen grunn å ikke drikke kan dette fungere mot sin hensikt, og være et hinder for både inkludering og integrering. Dette spesielt for personer med annen kulturelt bakgrunn, hvor alkoholinntak går imot normer og regler.

«Det kan være ekstremt vanskelig å føle seg inkludert. På julebordet og sommerfesten var det ofte bare jeg som ikke drakk. Det fikk meg til å føle meg utilpass, spesielt med alle som stilte mye spørsmål» forteller Amina matt.

For meg eksisterer det ingen god grunn for å drikke alkohol

 

Amina har opplevd at et simpelt nei ikke holder, og at hun fort blir pushet til å smake eller svare på en rekke spørsmål om hvorfor hun ikke drikker. For hennes del har hun ingenting imot andre som velger annerledes enn henne selv, men hun ønsker samme respekt tilbake.

«Jeg føler meg nesten uglesett, og det føles som om det er kjempeviktig for alle andre rundt meg at jeg drikker eller bare smaker. Ofte blir jeg spurt om hva jeg tror vil skje om jeg tar en slurk. Det er jo ingenting som kommer til å skje» sier Amina bestemt før hun legger til «men jeg vil ikke».

Ofte kan drikkepresset stamme fra en god intensjon, et ønske om å inkludere alle i den gode stemningen. Utfordringen er når de gode intensjonene tråkker over grensene til dem man ønsker å ha med. 

«For lenge siden skulle mannen min på jobbfest, og hans gode kollegaer hadde blitt enige om at de skulle lure han til å drikke slik at han ble full. Bare DET sier litt om hvor stort presset er – at disse gode menneskene går sammen og tenker deres «mission» er å lure noen til å drikke alkohol. Det er tydeligvis veldig viktig for folk» sier Amina frustrert mens hun kikker ned i kaffekoppen sin.

Valg som er gode for en selv

Om presset stammer fra gode eller dårlige hensikter kan det uansett være ubehagelig å stå imot, og flere kan nok kjenne på følelsen av å være annerledes og utenfor. Når det føles ekstra vanskelig, har Amina funnet mye hjelp i å se nærmere på hvilke valg hun tar for seg selv og vurdere hvilke situasjoner hun ønsker å være del av.

«Det er sjeldent man tar et valg i livet, som ikke har konsekvenser, og det gjelder også med alkoholen. Derfor er det veldig viktig å være ærlig med deg selv om hva som er best for deg og ta valg deretter» understreker Amina.

Hennes opplevelse er at det i de fleste tilfeller er verdt å stå i stormen, for til syvende og sist handler det om å være autentisk og tro mot seg selv.

«Det er en del av prosessen og selvutviklingen å møte motgang. Man er nødt til å jobbe seg gjennom de ubehagelige situasjonene og følelsene, og det ER virkelig verdt det.» avslutter Amina smilende.

Relaterte artikler

Drikkeprat Ep5 Iman Meskini

Drikkeprat Ep5 Iman Meskini

Skuespiller, samfunnsdebattant og influenser Iman Meskini har aldri drukket alkohol, men har sett hva det gjør – på godt og vondt – gjennom å henge med andre som har et «vanlig» forhold til alkohol i følge norsk standard.

Les mer
Villbrygg – smaken av norsk natur

Villbrygg – smaken av norsk natur

Om du er bare litt over gjennomsnittet interessert i spennende alkoholfri drikke har du sannsynligvis lagt merke til produktene til Villbrygg. Villbrygg er fermentert og botanisk tonic, laget med ingredienser fra den norske naturen.

Les mer