Hvit januar – Hva nå?

Hvit januar – Hva nå?

Nå er januar over – lurer du på hva neste steg er? Vi har snakket med den bestselgende forfatteren, podcaster og coachen Karolina Rzadkowolska.

Et voksende antall nordmenn velger hvert år å ta en hvit januar etter en høytid preget av mye alkohol. Blant unge voksne svarer så mange som 2 av 4 at de har vurdert en hvit måned.

Nå er januar over, og for noen innebærer dette et etterlengtet gjensyn med alkohol. For andre er fortsettelsen uklar. Veien videre er ikke alltid like tydelig, og flere stiller seg selv spørsmålet – hva nå?

For å utforske hva det neste steget kan være, har vi snakket med Karolina Rzadkowolska. I tillegg til å lede den kjente podcasten «Euphoric the Podcast», er hun bestselgende forfatter med boken «Euphoric: Ditch Alcohol and Gain a Happier, More Confident You» og har i årevis veiledet klienter som ønsker å transformere sitt forhold til alkohol, og realisere en bedre versjon av seg selv.

Hvit januar – Hva nå?
Karolina sin nyeste bok «Euphoric – Ditch Alchol and Gain Happier, More Confident You” er nå tilgjengelig på adlibris.
Det første steget

En hvit måned er en spennende erfaring hvor man får muligheten til å bli bedre kjent med seg selv. Mange har kanskje blitt overrasket over sitt eget forhold til alkohol og hvor stor rolle den har. Både oppturer, nedturer og mer kontakt med følelser er helt normalt når man kutter ut alkohol. Kanskje man kjente på savnet etter et glass vin på slutten av en stressende arbeidsdag? Muligens kjenner man på følelser som ensomhet under den tradisjonelle fredagspilsen med vennegjengen? Eller så kan det hende du kjente på en mestringsfølelse når du ble med på lønningspils, men drakk alkoholfritt istedenfor.

Gjennom en måned uten alkohol blir man oppmerksom på når og hvorfor man drikker. Erfaringene og følelsene som dukker opp underveis gir viktig informasjon som kan skape bevissthet rundt alkoholens rolle i eget liv. Hva man gjør med denne informasjonen er opp til hver enkelt.

– Det er en måned hvor du blir invitert til å kjenne på endringer i kroppen og utforske underliggende følelser som dukker opp underveis. Til tider kan en hvit januar føles ekstra vanskelig. Fordelen er at du får muligheten til å kjenne på når det er ekstra kjipt, og deretter spørre deg selv – hvorfor? sier Karolina.

 

Ta makten tilbake!

Karolina understreker at bevisstheten rundt egne alkoholvaner er helt essensiell.

– Den kan være nyttig av to årsaker. For det første – du kan bli oppmerksom på hvordan du bruker alkohol for å dempe ubehagelige følelser i spesifikke situasjoner. Føler du for eksempel at det er nødvendig med et glass vin etter arbeidsdagen, vil det være hensiktsmessig å spørre deg selv hvilke endringer du kan introdusere for å skape en mer overkommelig hverdag og minimere stresset.

– For det andre – opplevelsene dine kan hjelpe deg å sette grenser ovenfor andre, slik at du handler mer i tråd med hvem du er og hvem du ønsker å være.

Karolina mener en hvit måned er den perfekte muligheten til å innse hvilke vaner man selv har valgt, og hvilke som er et resultat av miljøet rundt oss.

– Det sosiale miljøet og kulturen spiller en stor rolle når det kommer til egne alkoholvaner og holdninger. I hvor stor grad vi blir påvirket er ikke alltid like opplagt. Når du blir bevisst hvor vanene dine egentlig stammer fra, er du i en posisjon hvor du kan ta makten tilbake. Du kan bli mer oppmerksom på valgene du tar, uten at du nødvendigvis ønsker å endre dem, sier hun med et smil.

 

Epler eller appelsiner? Eller begge deler?

Uansett om du er sikker eller usikker på veien videre, kan det være nyttig å kjenne på hva de ulike valgene innebærer.

– Å sammenligne forskjellene mellom å drikke og ikke, kan være som å sammenligne epler og appelsiner, ler Karolina. De har likheter, men er likevel to helt forskjellige ting. Begge har sine fordeler og ulemper, det handler rett og slett om hva du liker best og hva som er rett for deg.

Det kan være vanskelig å vite hva man egentlig foretrekker. Det kan derfor være lurt å aktivt gå inn for å sammenligne valgmulighetene. Etter en hvit måned har man et ypperlig sammenligningsgrunnlag, hvor man kan notere seg konsekvensene av ulike alternativer og finne det som er rett for deg. Veien videre kan da tas fra et gjennomtenkt og stødig ståsted. Uansett om det innebærer å legge alkoholen på hylla, fortsette som før hvit januar eller en gyllen middelvei.

 

Gift ved første blikk?

En hvit måned trenger ikke å være synonymt med å legge alkoholen på hylla, for alltid. Karolina er tydelig på hva veien videre kan være for de som ønsker å reflektere mer rundt eget inntak, men som ikke føler seg klar for å ta et endelig farvel med alkoholen.

– Alkoholfrie dager eller en alkoholfri livsstil er som kompisen til venninnen din, sier Karolina. Venninnen din synes han er perfekt for deg, og mener du burde kjøre på og gifte deg. Du derimot, er nok mest sannsynlig ikke klar for å gifte deg ved første blikk. Hva du er begeistret for, er kanskje å dra på en første date, flørte og bli kjent gjennom flere møter. Over tid blir du muligens interessert i å innlede et mer seriøst forhold.

– Akkurat som du utforsker en ny relasjon kan du også utforske en alkoholfri livsstil. Du kan flørte med tanken på å ikke drikke på neste fest, planlegge alkoholfrie dager eller forplikte deg til en lengre periode. Underveis vil du gjøre nye oppdagelser som naturlig vil lede til neste steg.

Karolina ler og påpeker at analogien er helt perfekt, før hun understreker at det underveis er viktig å kjenne på hva hvert steg fører med seg og hvordan det føles.

– Det kan være gunstig å sette overkommelige mål, som motiverer til neste steg, istedenfor at du stiller for harde krav til deg selv og en ny relasjon. Hvem vet – det kan hende forholdet tar slutt, eller at du en dag blir klar for å gifte deg!

Relaterte artikler