Hvordan skape feststemning uten alkohol

Hvordan skape feststemning uten alkohol

Øyunn «Bryn» Iversen fra Morningbeat gir deg sine beste tips for å skape topp feststemning uten alkohol!
Hvordan skape feststemning uten alkohol?

Øyunn «Bryn» Iversen er sosialentreprenør og eier av konseptet Morningbeat og MorningbeatfestivalenI normale tider samler Øyunn og teamet hennes hundrevis av mennesker til rusfrie raveparties hver tredje uke. Stemningen på partyene er elektrisk og de som deltar går videre ut i dagen proppfulle av god stemning og energi. 

Sommeren 2021 arrangerte de den første Morningbeat-festivalen. Festivalen ble raskt utsolgt og samlet 300 mennesker (antallet ble «bare» 300 pga restriksjoner) til fest, dans og moro i fem fulle dager.    

– Jeg elsker det å samle mennesker og skape gode opplevelser sammen, sier Øyunn, som er blitt ekspert på å lage feststemning på rusfrie arrangementer, både privat og i jobbsammenheng. 

– Det er noen ulemper og utfordringer med å ha rusfrie raves og fester, men når vi kommer forbi det blir ulempene snudd til fordeler og festene blir så sjukt bra! Folk jubler, tar av seg på overkroppen, danser og er dekket i glitter. Det er så kult, sier Øyunn og smiler med hele kroppen. 

Hvordan skape feststemning uten alkohol

Foto: Morningbeat

Fordeler og ulemper

Det Øyunn sikter til som ulemper, er at for mange er det skummelt å snakke med folk en ikke kjenner, danse eller delta på fester i det hele tatt uten å drikke alkohol. Mange drikker seg til mot før de tør å slippe seg mer løs. Så på en rusfri fest kreves det litt mer av arrangørene for at det skal bli en bra fest med topp stemning hele kvelden. 

– Det som skjer er jo at folk ser hverandre mer i øynene, lytter bedre og deltar på en annen måte enn om de hadde drukket alkohol. Det å danse utløser dessuten en rekke positive stoffer og reaksjoner i kroppen, som gir en slags naturlig rus. De som drikker går glipp av denne delen, fordi alkoholen legger en demper på det som skjer.

I videoen under kommer Øyunn med en utfordring til deg! 

Å komme seg forbi frykten

– Det er en så bra opplevelse, når du kommer deg forbi frykt for å danse, frykt for at andre ser på deg, hvordan du beveger deg eller hva andre tenker, og bare er tilstede i det du gjør, danser og hører hver eneste tone i musikken. Du kjenner rushet av positive opplevelser i kroppen og det er bare så sjukt fett. Det hadde jeg aldri kunnet oppleve hvis jeg ikke var rusfri. En annen fordel med å ikke drikke alkohol eller bruke andre rusmidler er at man husker alle menneskene man har møtt og alle opplevelsene sine. Det gjorde jeg ikke før, ler Øyunn.  

Hvordan skape feststemning uten alkohol

Foto: Morningbeat

Hva skjer i kroppen når vi danser?  

Når du danser, har sinnet ditt friheten til å glemme alle problemer og fokusere på bevegelse. Dansing frigjør også dopamin og serotonin, kjemikalier som reduserer stress og øker lykkefølelsen. Mange studier støtter hypotesen om at dans kan lindre fysisk smerte, som hodepine og ryggsmerter. Det kan også redusere noen av symptomene på depresjon. Om du danser med andre mennesker kan det også sette i gang «kjærlighetshormonet» oksytocin. 

Ved å overkomme frykt og sjenanse bygger du selvtillit, blir flinkere til å gi f… og blir tryggere i deg selv. Det samme gjelder om du lærer deg nye “moves”.  

Gjennom dans kan vi uttrykke følelser som vi kanskje ikke engang er bevisste på. Det frigjør oss fra vekten vi bærer. Det gir oss muligheten til å bli kjent med oss selv gjennom et annet språk. Ved å gi slipp på begrensninger og la kreativiteten vår styre oss på dansegulvet, åpner vi dørene inn i oss selv slik at vi kan elske oss selv litt mer. 

Dans gir oss sjansen til å bli kjent med hverandre. Dans forener mennesker av alle aldre og gir folk fra hele verden et felles språk. Mest av alt, bringer det folk med ulike bakgrunner og personligheter sammen, alle forent gjennom musikk og rytme. 

Sluttet å drikke alkohol etter 30-årsdagen 

Øyunn «Bryn» Iversen elsker å gå på rave – også der det drikkes alkohol, selv om hun ikke drikker selv – danse, feste og møte andre mennesker. Allerede som 16-åring bestemte hun seg for å være rusfri etter at hun fylte 30. Så fra hun var 16 og frem til 30-årsdagen hennes rakk hun å prøve det meste av rusmidler og alkohol var en viktig ingrediens på alle fester hun var på og i mange andre sosiale settinger. Men etter en gedigen fest på 30-årsdagen var det slutt på alkohol. Det angrer hun ikke på i det hele tatt. 

– Den beste nyttårsfesten jeg har hatt var etter at jeg sluttet å drikke alkohol. Alle var helt edru, og vi hadde flere leker som fikk folk til å bli godt kjent. Alle pratet og lo sammen og det var så god stemning. Vi lagde champagnetårn med Mozell, danset masse og… det ble helt eksplosivt på slutten! 

Tips til en vellykket fest 

Det kreves litt ekstra både av arrangøren og av de som deltar på en alkoholfri fest, om festen skal bli vellykket og minnerik. Øyunns beste tips er å ta grep på forhånd, planlegge godt og forberede leker, samtalestartere og et variert program.  

– Skap rom for å prate med hverandre og del gjerne folk inn i «par» for kvelden. Det gjør at man tvinges til å bli kjent med andre enn de de ankom festen med, smiler Øyunn, før hun legger til: Jeg kaller det tvangssosialisering, og det funker alltid! 

Øyunns tips til en vellykket fest

Alle skriver ned noen temaer eller spørsmål som kan sette i gang samtaler, på starten av festen. Lappene samles i en bolle gjestene kan trekke fra. Trekningen kan enten skje på et bestemt tidspunkt, eller ved at bollen står fremme hele tiden så folk kan trekke lapper når det passer dem. Reglene er enkle; det er ikke lov med spørsmål om religion, kjønn, seksualitet, ruskultur eller rusmidler. Ellers er alt lov.

Putt alle herre-skoene i en pose, så skal jentene velge hvilken sko som hører til hvem. Den som eier skoen blir din partner for kvelden, som du skal gjøre andre leker med. Det skal være en form for tvangssosialisering der du ikke får være med kjæreste, partner eller hvem du nå ankom festen med.  

Inviter gjerne til å lære å blande egne drinker sammen, eksperimenter og ha det gøy sammen.  Er du usikker på hva du skal servere kan du finne tips om hva som passer til hvilken mat her eller se alle våre drikketips her

Ha fine glass, pynt og gjør alt du ellers ville gjort på fest. Den eneste forskjellen er jo at det ikke er alkohol i glassene, ellers er alt det samme.

Du skal fortelle to sannheter og én løgn. Den eller de du snakker med skal prøve å finne ut av hva som er løgn og hva som er sannhet. 

 Dette kan være enten fysisk eller mer som en gåte-lek. Kopier gjerne Escape room tanken og lag løyper som utfolder og utvikler seg etter hvert som du løser oppgavene du møter på. 

 

Kortspill, Alias, Kortskalle, Kokkelimonke eller andre spill der folk må snakke sammen og kan le av hverandre er bra. Når folk ler sammen, blir de fortere kjent med hverandre.

Relaterte artikler