Ta en hvit måned - bli en bedre versjon av deg selv!

Ta en hvit måned – bli en bedre versjon av deg selv!

Helsefordelene ved å kutte alkoholen helt eller for en bestemt periode er mange. De psykiske fordelene vil spesielt kunne ha potensialet til å skape mange gode endringer i livet ditt, også lenge etter at du kanskje begynte å drikke igjen.
En hvit måned – hva er det egentlig? 

En hvit måned betyr at man tar valget om å droppe alkoholen i en hel måned. Ofte gjøres dette i januar, når kroppen er ekstra tung og sliten etter høytidens mange festligheter.  Da er det jo ekstra fristende for de fleste å legge alkoholen på hylla for å utføre en detox og nullstille kroppen. Men en hvit måned kan vise seg å ha en rekke andre uforutsette fordeler og positive bi-effekter.  

Bevissthet rundt egne vaner og valg

I følge Jørgen Bramness, Seniorforsker og Professor dr. med. ved FHI, er en av de store fordelene med å ta en hvit måned at du får kontrollert ditt eget forhold til alkohol. Har du problemer med å gjennomføre en hvit måned kan det være et faresignal om at man kanskje ikke har så mye kontroll som man trodde. Du får også muligheten til å undersøke hva det er som trigger deg. Når eller hvor syns du det er vanskelig å ikke drikke alkohol? Svaret på disse spørsmålene kan være en indikator på hvor obs du bør være på eget alkoholkonsum, sier forskeren. 

Om du er nysgjerrig på hvordan ditt alkoholkonsum ligger an før du begynner på din hvite måned kan du ta testen drikkestatus her. 

Mange fordeler ved å kutte alkohol 

Andre fordeler du kan høste inn med en gang er at du slipper alt ubehaget og fyllasyken dagen derpå, du kan føle mindre depresjon eller nedstemthet, mindre angst og ikke minst kan du oppleve å sove bedre. 

Av de som deltok i Dry January UK i 2021 rapporterte 70% at de sov bedre, 67% hadde bedre konsentrasjon, 66% hadde mer energi og 65% opplevde generelt bedre helse. 

I tillegg kan du oppleve: 
  • Bedre stressmestring.  
  • Bedre forhold til andre.  
  • Mer stabil psykisk helse.  
  • Gå ned i vekt.   
  • Bedre effekt av trening.  
  • Bedre immunforsvar.  
  • Bedre blodtrykk.   
  • Mindre migrene.   
  • Mindre risiko for kreft.  
  • Mindre risiko for leversykdom. 
Gode muligheter for å oppnå andre mål

Med mer energi og ekstra overskudd som følge av bedre søvn og mindre uro, øker sjansene for å få til andre mål du har satt deg. Dersom du for eksempel har som nyttårsforsett å begynne å trene ligger forholdene godt til rette for nettopp det. Alkohol inneholder mye kalorier, så dersom du ønsker å gå ned i vekt er det større sjanse for å få til det også med en måned uten alkohol. Så mange som 54% av deltakerne i Dry January UK rapporterte at de hadde gått ned i vekt i løpet av måneden.

Mulighetene er mange, valget er ditt. Om du bruker det nye overskuddet til å etablere nye positive vaner, kan du faktisk skape positive endringer som varer mye lenger enn den ene måneden uten alkohol. 

Mer tilstede og i stand til å prestere!    

Alkohol er et beroligende middel, som kan trigge humørsvingninger og føre til at man føler seg irritabel. Over tid vil den også kunne trigge et depressivt tankemønster, noe som kan resultere i at man føler seg umotivert og ute av kontroll.  

– Noen bruker alkohol for å dempe angst og uro eller for å få sove bedre. Det er som å pisse i buksa når du fryser, sier Jørgen Bramness. Det kan virke der og da og så lenge promillen stiger, men med en gang den begynner å synke vil det motsatte skje. Du kan oppleve mer angst og uro, samtidig som søvnkvaliteten blir dårligere, sier Jørgen Bramnes. 

Bedre kontroll over egne følelser og mer klarhet, er enormt gunstige gevinster i en hektisk hverdag med høyt trykk. Spesielt om man er opptatt av å nå egne målsetninger og prestere godt, enten det gjelder trening, jobb, studier eller på andre arenaer i livet.     

Penger spart er penger tjent   

En positiv bi-effekt for mange er bedre økonomi. Hele 86% av de som brukte Try Dry appen i 2021 sparte penger.

Å kjøpe alkoholfritt er i seg selv billigere enn alkoholholdig, men når man drikker alkohol senkes også vurderingsevnen og mange bruker mer penger enn de hadde planlagt når de drikker alkohol. Ved å kutte alkoholen sparer du penger, og du får også mer kontroll over pengene du allerede har.    

Ikke bare enkelt   

Det er klart at en hvit måned kan by på sine utfordringer, og ja – også fristelser. Om du bruker appen TryDry dobler du sjansene din for å oppnå målet du har satt deg. Av de som gjorde Dry January på egenhånd i 2021 rapporterte bare 36% at de klarte å holde seg alkoholfri hele perioden, mens 70% av de som brukte appen klarte det!

Appen hjelper deg blant annet med å analysere når, hvor og hvorfor fristelsene oppstår. Ved å bli bevisst dette, kan du ta mer kontroll over drikkingen din. Innsikten kan i tillegg benyttes til å evaluere vaner, og veilede valgene man tar resten av året. 

Dersom du klarer å objektivt analysere alkoholens rolle i ditt eget liv, har du kommet langt – uansett om du velger å drikke alkohol igjen etter de 31 januardagene. 

   

Har du noen tanker du vil dele med oss?
Send oss gjerne dine tanker via Instagram, Facebook eller på mail.

Dette gir 31 dager uten alkohol

Psykisk

Fysisk

Relaterte artikler