The Kombucha - brygget på lidenskap!

The Kombucha – brygget på lidenskap!

I de siste årene har kombucha blitt mer og mer populært. På straumsgrend i Bergen ligger en up-and-comer innen norsk alternativ leskedrikk produksjon: The Kombucha. Her finner vi Per Arvid Høyum, som er ansvarlig for alle deler av bedriftens prosesser. I rekordtid har bedriften gjort seg bemerket langs vestlandskysten, forståelig nok – når kombucha brygges på ren lidenskap og med et øye for kvalitet!

Kombucha gründeren fra Sogn

Høyum forteller livlig om en oppvekst i Vik i Sogn, omringet av gårdsdrift og matforedling. Men det var først flere år senere når Høyum gikk inn for en real livsstilsendring at han fikk sitt første møte med kombucha, i sin søken etter et sunnere alternativ for brus.  

Nysgjerrigheten på kombucha var for alvor vekket. Veien var med det kort fra noen youtube-videoer og eksperimentering på kjøkkenbenken hjemme, til at Høyum plutselig eide sitt eget kombucha selskap. 

The Kombucha ble opprettet sent i desember 2021, og med Høyums ønske om å lage noe eget som er av høy kvalitet – fikk bedriften en oppstart litt utenom det vanlige. 

– Jeg tenkte at; jeg må jo selge dette til noen, også bare begynte jeg litt sånn smått å skrive mailer, også skrev jeg en mail til Bare, Michelin-restauranten, og de svarte med en gang

Høyum forteller at Bare var veldig fornøyd med produktene hans, og bestilte en kasse av alle de forskjellige typene kombucha han hadde i produksjon. The Kombucha gjorde seg deretter raskt bemerket gjennom lunsj-markedet i Bergens-område.

The kombuchas fremveksten må i stor grad sies å være prisgitt Høyums lidenskap for kombucha. Han snakker ivrig om hvordan man kan bruke forskjellige typer te og hvordan man kan sette smak på kombuchaen, men det han syns er aller morsomst og interessant er fermenteringsprosessen.

– Nå har vi 8 store kulturer som kom fra en 2 dl kultur (…) så det er det som er så gøy, med kombucha, det å bygge det opp fra ingenting for så å kunne bygge det opp til det uendelige.

Eldtona kombucha

Høyum uttrykker at det har vært merkelig å skulle styre alt selv, men at det nå begynner å “falle mer på plass”. I dag har han 45 faste kunder i nærområdet, samtidig som de tilbyr å sende større opplag. The Kombucha har også blitt økologisk sertifisert, hvilket Høyum stolt omtaler som et bevis på produktenes kvalitet. Bedriften tapper i dag omkring 600 liter i hver produksjonsrunde med deres eget kombucha-varemerke “Eldtona”, et navn Høyum skal ha tatt helt tilfeldig etter en knaus på Knappenfjellet i Fyllingsdalen. 

Eldtona-kombucha har noe for enhver smak, og de kommer i 8 varianter; Green, Black, Humlesnurr, Ginger, Raspberry, Currant, Lion Energy og Lady White. Sistnevnte produkt skiller seg ut ved å være et godt og eksklusivt alkoholfritt alternativ til champagne som kommer i større flasker, med smak av mango, rose og pasjonsfrukt.

The Kombucha - brygget på lidenskap!
En litt mer ekslusiv kombucha: Eldtona Lady White

En stor aktør innen alternativt leskedrikker

Det er tydelig at bedriften vokser i rekordfart. Høyum kan fortelle at de på nyåret går fra å være et enkeltpersonforetak til et aksjeselskap, samt at de nylig har signert en avtale for å flytte inn i større produksjonslokaler. I ekspansjonen skal Høyums kone også inn i bedriften, noe han ser veldig frem til. På spørsmål om hans ønsker for fremtiden svarer Høyum tydelig. 

– Det er enkelt – vi vil være en stor aktør i Norge innenfor alternativ leskedrikker, og jeg vil kunne lage en arbeidsplass som man ønsker å gå til, og skape noe som folk ønsker å ta del i.

Høyum har stor tro på at det alkoholfrie-markedet kan bli veldig stort i Norge, og ser hvordan The Kombucha vil kunne være en viktig aktør i det fremvoksende markedet. Med bakgrunn i selskapets reise så langt, skal man slett ikke se bort ifra at vi vil høre og se mer til Høyum og The Kombucha i tiden som kommer!

Relaterte artikler

Drikkeprat Ep5 Iman Meskini

Drikkeprat Ep5 Iman Meskini

Skuespiller, samfunnsdebattant og influenser Iman Meskini har aldri drukket alkohol, men har sett hva det gjør – på godt og vondt – gjennom å henge med andre som har et «vanlig» forhold til alkohol i følge norsk standard.

Les mer