Villbrygg – smaken av norsk natur

Villbrygg – smaken av norsk natur

Om du er bare litt over gjennomsnittet interessert i spennende alkoholfri drikke har du sannsynligvis lagt merke til produktene til Villbrygg. Villbrygg er fermentert og botanisk tonic, laget med ingredienser fra den norske naturen. Drikkene har komplekse smaker og finnes på alt fra Michelin restauranter til nabolags-bistroer, cocktailbarer og gourmet-butikker over hele Norge.

Nylig gikk Villbrygg ut med en folkefinansiering og endte opp med over 900 investorer, som ga seks millioner i kapital og dermed muligheten for å ansette flere og utvide virksomheten. Suksessen de har opplevd hittil ble feiret på det nye utestedet Kruttverket i Oslo. Vi tok turen for å hilse på gründerne bak og lære mer om Villbryggs historie og visjon.

Villbrygg – smaken av norsk natur

Cornelia og Vanessa, gründerne bak Villbrygg. I alle produktene er det håndplukkede ingredienser  fra norsk natur.

Foto: Antideco.

Bærekraftig + meningsfullt + smaksrikt = Villbrygg

Vanessa og Cornelia hadde kjent hverandre lenge, men det var i 2018 at de begynte å snakke sammen om det å skape en forandring på et felt de begge synes var engasjerende og spennende. De ønsket å lage et produkt som var i pakt med naturen, samtidig som det var meningsfullt. De så at mellom ytterpunktene alkoholfritt og alkoholholdig drikke, fantes det ikke et troverdig alternativ. For dem var ikke flat Cola eller Mozell noe som fristet som et substitutt til vin og øl. De spurte seg: Finnes det en mulighet for noe nytt? Svaret ble etter hvert til Villbrygg.

Villbrygg – smaken av norsk natur

Villbrygg er stilige og spennende produkter.

Foto: Villbrygg

Et sunt alternativ

Damene fra Villbrygg er opptatt av at alkoholfritt må normaliseres.

– Det er så mange fordeler ved å velge alkoholfritt, og det er noe som er underkommunisert. Det er mange negative konsekvenser ved å drikke alkohol som mange ikke tenker over. Vi vil at Villbrygg skal være et alternativ for de som er opptatt av smak, og samtidig har friheten til å velge alkoholfritt.

– Ja, vi ønsker oss en kultur der alkohol ikke automatisk er det som blir foreslått, men at det finnes såpass gode alternativer at det er legitimt å velge alkoholfritt, om man ikke ønsker å drikke alkohol den dagen.

Begge er klar over at det er et drikkepress i samfunnet, og at noen trenger en unnskyldning for å ikke drikke alkohol, og tenker at Villbrygg kan være denne grunnen.

Gammel kunnskap blir ny

Noen av teknikkene Villbrygg bruker er infusjon og fermentering. Fermentering er en modningsprosess som gjør smakene mer komplekse, og alt ettersom hvordan type fermentering man bruker, så får man alkohol eller organiske syrer av prosessen. Og det er nettopp  de organiske syrene som bidrar til de deilige smakene vi vanligvis forbinder med alkohol. Tanken er at disse smakene skal være en kulinarisk nytelse på linje med alkoholholdige drikker.

Det innovative med Villbrygg er at de har tatt en urgammel tradisjon som strekker seg tilbake til vikingtiden her i Norge, og brukt det til å skape noe nytt i det norske markedet.

Villbrygg – smaken av norsk natur

Villbrygg mikser gammel kunnskap og moderne trender.

Foto: BedreUten

Nordiske planter og smaker

Villbrygg er opptatt av de nordiske smakene. Norsk natur bugner over av nyttevekster; løvetann, bjørk, vill-løk, granskudd og brennesle er alle ting det finnes mye av og som har spennende smaker. Løvetann er Norges ruccola, mens ferske granskudd har en søtsur smak.

Villbrygg bruker også ugresset tunbalderbrå for «et litt mer urtete» preg eller rester fra eplesiderproduksjon som bl.a. inneholder skallet på eplene og gir masse god og kraftig eplesmak. 

En voksende suksess

Villbrygg leverer sine produkter til ca. 50 restauranter, 20 barer og en rekke cafeer, butikker og utsalg. De har utfordringer med å levere nok til alle leverandører, og i 2021 besluttet de å gå ut i markedet for å hente mer kapital. Begge er opptatt av at Villbrygg ikke er lagd for å bli rike, men for å bidra i verden på en positiv måte. Samfunnsansvar er en viktig kjerneverdi for Villbrygg, og en arbeidsplass der de ansatte opplever mening er noe de etterstreber.

Utrustet med en utvidet stab, flere smaker under utvikling, et godt renomme og stort pågangsmot, er gründerne Vanessa og Cornelia i Villbrygg klar for å gjøre det enklere for folk å velge sunne, smakfulle og alkoholfrie varianter. Vi gleder oss til å følge med videre på reisen og til å smake på fremtidige produkter!

Relaterte artikler

Drikkeprat Ep5 Iman Meskini

Drikkeprat Ep5 Iman Meskini

Skuespiller, samfunnsdebattant og influenser Iman Meskini har aldri drukket alkohol, men har sett hva det gjør – på godt og vondt – gjennom å henge med andre som har et «vanlig» forhold til alkohol i følge norsk standard.

Les mer