Drikkeprat Ep5 Iman Meskini

Skuespiller, samfunnsdebattant og influenser Iman Meskini har aldri drukket alkohol, men har sett hva det gjør – på godt og vondt – gjennom å henge med andre som har et «vanlig» forhold til alkohol i følge norsk standard.

«I islam drikker vi ikke alkohol, fordi det ikke er sunt for kroppen og fordi vi mener at alle må kunne stå for de valgene de tar og vite hva de gjør. Man skal liksom være tilstede hele tiden»

Til tross for at Iman selv aldri har drukket, har hun flere venner med et hverdagslig og «normalt norskt» forhold til alkohol. Hun aksepterer at andre velger å drikke og har deltatt på en rekke fester, feiringer og andre sosiale sammenkomster hvor alkohol har vært tilstede.

«Jeg deltar, og har lært å sosialisere meg uten alkohol. Det er jo flere ganger jeg har blitt spurt om jeg drikker, nettopp fordi jeg er med på stemningen. Jeg tror jo at det å sosialisere seg egentlig er en egenskap som bare må utvikles» sier Iman.

Alkoholens stadier

Til tider kan det også være vanskelig å være edru på fest, innrømmer Iman. Drikkepresset kan være veldig stort, og man blir ofte bombardert med en rekke spørsmål om hvorfor man ikke drikker. I tillegg er det ikke alltid man ønsker å være en del av den høylytte stemningen når resten av gjengen har fått i seg et par glass for mye, og folk rundt deg begynner å oppføre seg helt annerledes enn det de egentlig pleier.

«Jeg har delt det opp i stadier. I starten er det bare hyggelig og kos, så kommer det neste stadiet hvor det er dype samtaler og man blir skikkelig kjent med folk. Etter hvert merker man at folk begynner å gjenta seg selv og at ordene kommer veldig sakte, eller at det begynner å gå for langt og man begynner å lure på hvem personen foran deg egentlig er. Det er mitt que på at det er på tide å dra» smiler Iman.

Skjermdump fra Drikkeprat.

Hvorfor drikker du ikke?

Iman har valgt å respektere andres valg om å drikke, og ønsker uansett å være en del av stemningen til tross for hennes valg om å la være. Det som til tider kan være vanskelig å forstå er hvorfor andre ikke klarer å akseptere valget om at hun ikke ønsker å drikke uten å stille spørsmål ved det.

«Det begynte jo fordi jeg var muslim, men etter årene så har det utviklet seg til et personlig valg hvor jeg ikke ønsker å drikke alkohol»

Iman, som begrunner det med at hun selv ønsker å ta best mulig vare på egen helse og sinn, legger også til at det kan være personlige grunner som folk ikke har lyst til å fortelle om på fest, og at det derfor ikke er greit å spørre om hvorfor noen ikke drikker.

Skjermdump fra Drikkeprat.

Alkoholens integreringsproblem

Iman påpeker også under Drikkeprat at det er flere muslimer som har valgt å drikke alkohol, og at hun tror dette valget ofte skyldes at man ønsker å være sterkere integrert i det sosiale samfunnet. Utfordringene stopper derimot ikke bare ved det å drikke alkohol, fordi man også må forstå normene og reguleringene rundt drikkingen.

Det er store forskjeller i den norske kulturen når det kommer til sosiale sammenkomster med og uten alkohol, og ikke minst mellom de ulike sammenkomstene som inkluderer alkohol. I Norge er det en sterk drikkekultur med en rekke normer og reguleringer, som i stor grad preger sosialiseringen. Når programleder Sofie Frøysaa spør Iman hvorvidt drikkekulturen er med på å hindre integrering svarer Iman tydelig ja, før hun utdyper:

«Norsk drikkekultur er med på å hindre inkludering og integrering, og det er noe man snakker veldig lite om. Da må man først konstatere at alkohol faktisk er en stor del av samfunnet vårt, og deretter må man snakke om hvordan det påvirker inkludering og integrering»

Iman forteller blant annet om hvordan normene til den norske drikkekulturen bidrar til at det er ekstra vanskelig å være en del av det sosiale. I tillegg til at man skal drikke alkohol, er det jo også reguleringer på når man skal drikke, hvor mye og hva. Disse normene gjør omstendighetene enda mer utfordrende for andre kulturer.

Skjermdump fra Drikkeprat.

– De sykeste festene jeg har vært på, er alkoholfrie

For Iman, som har tatt et tydelig standpunkt om å ikke drikke eller være en del av den norske drikkekulturen er det ekstra vanskelig i helgene, fordi tilbudene for de som velger å avstå er knappe. Cafeene er stengt, restauranter blir gjort om til barer og utestedene med stengte kaffemaskiner tar over byen. Det er ikke lengre mange plasser man kan dra, for å ha en hyggelig kveld med varm kakao og gode samtaler med venninner.

I sin samtale med Sofie nevner Iman flere eksempler på alkoholfrie barer og cafeer i utlandet, som også tilbyr god stemning på en lørdagskveld. Et slikt tilbud savner hun i Oslo, da hun personlig mener stemningen heller handler om rammene rundt og atmosfæren. Det er ikke nødvendigvis alkoholen som bidrar til det som defineres som «god stemning».

Skjermdump fra Drikkeprat.

«Noen av de sykeste festene jeg har vært på, er jo nettopp alkoholfrie fester med mine muslimske venner. Arabiske bryllup er jo helt crazy, men folk drikker jo ikke alkohol» eksemplifiserer Iman.

Manglende tilbud for ungdommer

Alkoholfrie tilbud for ungdommer og unge voksne som ikke ønsker å drikke i helgene er knappe, fritidsklubbene er som oftest stengt, men man ønsker ikke å reise hjem. Ofte ønsker man å være ute i byen, henge sammen – men man har ikke et sted å dra.  

«Neste gang man går forbi en guttegjeng og tenker ‘’Har ikke de et bedre sted å være?’’ – Nei, de har faktisk ikke det» sier Iman avslutningsvis.

Følg BedreUten på Facebook og Instagram

Vi legger ut en ny episode av Drikkeprat hver måned. I hver episode får programleder Sofie Frøysaa besøk av en ny kjendis-gjest som forteller om sitt forhold til fest, alkohol og drikkekultur. Følg oss på Facebook eller Instagram med @BedreUten for å få med deg neste episode, konkurranser og spennende artikler relatert til episodene. Du kan også abonnere på vår kanal på YouTube for å få med deg alle Drikkeprat-episodene.

Relaterte artikler

Tons of Alkoholfritt øl!

Norges største rockefestival, Tons of Rock, slår et slag for alkoholfri øl!
De ble med det den første, store festivalen i Norge med en helt alkoholfri bar. Juventes aktivitetskonsulent stakk innom for å sjekke det ut.

Les mer

The Kombucha – brygget på lidenskap!

I de siste årene har kombucha blitt mer og mer populært. På straumsgrend i Bergen ligger en up-and-comer innen norsk alternativ leskedrikk produksjon: The Kombucha. Her finner vi Per Arvid Høyum, som er ansvarlig for alle deler av bedriftens prosesser. I rekordtid har bedriften gjort seg bemerket langs vestlandskysten, forståelig nok – når kombucha brygges på ren lidenskap og med et øye for kvalitet!

Les mer