Influenser Martine Halvorsen kjenner ofte på drikkepress

Forfatter og influenser Martine Halvorsen sier hun ofte føler seg ekskludert fra sosiale sammenkomster fordi hun ikke drikker. Ifølge 23-åringen er drikkepresset stort og det holder ikke å si «nei, takk» til alkohol – noe som er både kjipt og ubehagelig.

Den norske festkulturen forventer at du er synlig beruset

I Norge snakkes det ofte om å møte kollegaer for «lønningspils», ta seg en «fredagspils» eller ha «vinkveld» med vennegjengen. Uansett hva man kaller sammenkomsten, så gir vi på denne måten alkohol en fast og sentral plass i det norske sosiallivet. 

I en undersøkelse utført av Blå kors i 2021 svarer over halvparten av unge voksne mellom 18-29 år at det er mer akseptabelt å være synlig beruset, enn å takke nei til øl på fest. Med andre ord er ikke bare alkoholen normalisert i den norske festkulturen, man skal også aller helst være synlig beruset på fest. 

Halvorsen mener vi har satt en forventning i det norske samfunnet om at alkohol er en helt naturlig del av det å kose seg og ha det gøy. De som velger å ikke drikke på fest, legger spesielt merke til denne trenden. Man blir veldig bevisst alkoholens plass, og hvor vanskelig det faktisk kan være å takke nei til øl eller annen alkolholdig drikke. 

– Jeg opplever å hele tiden måtte forklare hvorfor jeg ikke drikker. Noen ganger føles det som om det eneste jeg kan si for å bli akseptert for valget mitt er at jeg er alkoholiker, sier Halvorsen. 

For mange vil det å takke nei til øl føles som å takke nei til fellesskapet, og man må ofte forklare årsakene bak valget man tar. Konsekvensen av dette er at 1 av 3 sier de ofte heller takker ja til alkohol, enn å måtte forklare hvorfor de takker nei. 

– Den som blir spurt om hvorfor man ikke drikker kan oppleve det som ubehagelig, invaderende og svært lite inkluderende, påpeker 23-åringen. 

Les gjerne vår artikkel Hva er drikkepress? for å lære mer om hvordan drikkepress kan foregå i forskjellige settinger.

Enkelt å stoppe drikkepresset!

For mange vil det å si nei til alkohol resultere i at man føler seg ekskludert fra det sosiale. I tillegg blir man ofte bombardert med spørsmål om hvorfor man ikke drikker. Å takke nei er ikke nok, man må ofte ha en «gyldig grunn» for å droppe alkoholen og feste uten. 

Mange vil i tillegg føle seg som den kjipe og kjedelige outsideren, som uansett forsøk ikke blir inkludert i stemningen. Derfor velger flertallet å heller holde seg hjemme. 

– Det er veldig kjipt å måtte si nei til fest, fordi man vet at man vil føle seg ekskludert, sier Halvorsen, som selv påpeker at hun mener fest egentlig er bedre edru. Personlig er hun i stand til å snakke like høyt, le like mye og danse – også edru.  

For de fleste på fest er det lett å utøve drikkepress uten å være klar over det selv, kanskje fordi man vil at alle skal være en del av fylla-stemningen. Halvorsen sitt beste og enkleste tips for å ta knekken på drikkepresset er rett og slett at alle må slutte å spørre og grave når folk velger å takke nei til øl. 

Ekskludert fra sammenkomster hvor alkohol er normalisert  

Én ting er de ubehagelige spørsmålene og drikkepresset man ofte blir utsatt for når man velger å takke nei, noe helt annet er opplevelsen av å ikke bli invitert i det hele tatt.

– Folk har droppet å spørre meg om å være med på pils fordi de konkluderer, på vegne av meg, at jeg ikke kommer til å ha det gøy uansett. Dette kun fordi jeg ikke drikker. Det å bli ekskludert på denne måten er skikkelig kjedelig og urettferdig. 

Ekskluderingen er ekstra kjip, fordi mange faktisk ønsker å være med på moroa og synes stemningen egentlig er like bra uten alkohol. Når man mister valget om å være en del av fellesskapet, kan det føles ekstra vanskelig, avslutter Halvorsen. 

Relaterte artikler

Tons of Alkoholfritt øl!

Norges største rockefestival, Tons of Rock, slår et slag for alkoholfri øl!
De ble med det den første, store festivalen i Norge med en helt alkoholfri bar. Juventes aktivitetskonsulent stakk innom for å sjekke det ut.

Les mer

The Kombucha – brygget på lidenskap!

I de siste årene har kombucha blitt mer og mer populært. På straumsgrend i Bergen ligger en up-and-comer innen norsk alternativ leskedrikk produksjon: The Kombucha. Her finner vi Per Arvid Høyum, som er ansvarlig for alle deler av bedriftens prosesser. I rekordtid har bedriften gjort seg bemerket langs vestlandskysten, forståelig nok – når kombucha brygges på ren lidenskap og med et øye for kvalitet!

Les mer